Rugăciune

Versiune tiparTrimite unui prieten

Sărut mâna, Maică Siluana! Îmi sunteți de mare folos! Aș vrea să vă întreb: care este deosebirea între credință și încredere? Cum Îl descoperi pe Dumnezeu, și ce rol au acatistele și rugăciunile când se citesc și de ce?

Vă mulțumesc!
Toate cele bune!

Cristina

Încrederea este un sentiment omenesc, este o trăire a omului în relație cu altcineva. Este un dar pe care persoana care are încredere îl face celui în care are încredere. Este o dăruire de sine, o încredințare de sine în celălalt.

Credința este de două feluri: credința psihologică și duhovnicească. Psihologic vorbind, credința este un dat, ceva primit de la altcineva.

Credințele psihologice se primesc încă din primii ani de viață și ne conduc viața dezastruos dacă sunt negative. De exempu, credința că nu sunt bună de nimic.

Credința duhovnicească este o virtute, adică o putere sufletească încărcată cu harul lui Dumnezeu, este darul lui Dumnezeu făcut omului care îl primește.

Pe Dumnezeu nu-L descoperim noi, ci El ne-a descoperit pe noi. Partea noastră este să ne lăsăm descoperiți, să ne lăsăm găsiți. Partea noastră este să-L chemăm pe Numele pe care El ni l-a descoperit, să facem ceea ce El ne învață, ca El să pătrundă tot mai profund în viața noastră pentru a deveni capabili să dobândim bucuria, fericirea pentru care am fost creați. Fără prezența Lui vie în noi, fără harul Lui în noi, nu suntem capabili de fericire, de bunătate, de dragoste.

Dumnezeu ne dăruiește acest har, această energie necreată dătătoare de viață și fericire în Biserică, prin Sfintele Taine: botez, mirungere, împărtășanie, spovedanie. Apoi noi, ca să trăim fericirea de care am devenit capabili prin primirea harului, avem nevoie să folosim acest har în fiecare clipă a vieții noastre, în fiecare acțiune, în fiecare gând. Și asta se realizează în primul rând prin rugăciune. Când ne rugăm, devenim conștienți de relația noastră vie cu Dumnezeu, cu sfinții Lui care ne ajută cu rugăciunile lor și, conștienți fiind, gândim, vorbim și trăim altfel.

Acatistele și rugăciunile sunt mijloace vii de întâlnire cu Dumnezeul Cel viu din noi. Dumnezeu nu lucrează automat, ca un curent electric, ci lucrează cu cel care Îl primește, se deschide și se oferă spre transformare.

Nădăjduiesc, Copila mea dragă, să-ți fie de folos, Cpila mea dragă.
Dumnezeu să te binecuvinteze!

Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar