Când iubim pe cineva automat ne asumăm disponibilitatea de a fi răniți, fără a fugi?

Versiune tiparTrimite unui prieten
Maică Siluana,

 

Noi, ca oameni, am fost construiți intern astfel încât să avem nevoie de privirea Lui, în mod permanent, să conteze pentru noi prezența Lui, în mod permanent?
 
Eu proiectam tot felul de atribute pozitive asupra X și mi se părea că iubeam. De fapt, era un obiect asupra căruia proiectam calități, nu un subiect, o persoană. Și riscul ca realitatea să contrazică idealizarea e mare, căci nici un om nu este perfect și apoi ajungeam într-o stare de inimă groaznică (din cauza propriei amăgiri).
Dar văd că sunt instabilă: când văd cele pozitive, idealizez, deci pun presiune, pentru că înseamnă așteptări. Când văd cele negative, mă îndepărtez (intern) ca să nu fiu rănită. Ceea ce trăiesc când idealizez nu este afecțiune adevărată, pentru că dispare la frustrare, este efemeră, când sus, când jos și e bazată pe un construct de la nivelul minții mele.
 
Dar nu e numai asta: că proiectez pe X. (sau pe alte substitute parentale), ci cred că Îl înlocuiesc pe Dumnezeu cu o imagine mentală a unui om, pe care mi se pare că l-aș iubi, sau că am avea o comunicare incredibil de „pe aceeași lungime de undă” la nivel cognitiv-spiritual.
 
Și acum, când scriu asta, ceva din mine se revoltă: cum, atâtea momente intense emoțional, au fost doar himere? Adică nu pot „construi” pe vârfurile noastre de emoții intens pozitive, de comunicare intelectuală, de discuții psihologice, filosofice, spirituale? Unei părți din mine nu-i convine.
 
Adică atunci când iubim pe cineva automat ne asumăm disponibilitatea de a fi răniți, fără a fugi (în mecanisme de apărare)?
 
Și singura bază prin care putem face asta este să trăim în prezența Lui, sub privirea Lui, cerându-i mereu ajutorul, și trăind prin harul Lui?
 
Mi se pare greu.

 

S.
 

Nu, Copila mea, nu e greu, ci imposibil de acceptat si de trait acest adevar! ​De aceea S-a întrupat Dumnezeu Fiul asumându-și firea noastră și intrând astfel în noi, ca să facă El, împreună cu noi, dină​untrul nostru, această lucrare care ne face oameni cu adevărat.

​Ai nevoie să înțelegi că acest Adevăr ne face liberi și ne dă tot ce ne temem acum că am pierde dacă am accepta asta.

Refuzul tău, formulat că „nu-mi convine”, este  ​atitudinea omului căzut, a omului care vrea să-și fie singurul stăpân și singurul autor al vieții sale. Este ambiția aceea sugerată omului în Rai, de vrăjmașul nostru „tatăl minciunii”, de a fi „ca Dumnezeu” fără Dumnezeu. Și așa pierdem adevărata asemănare și din chip - icoană a lui Dumnezeu, devenim niște caricaturi, devenim „ca și când am fi”!
 
​Dar nu deznadăjdui, pentru că toate „himerele” pe care le-am trăit noi fără Dumnezeu, formează ​conținutul vieții noastre care, adus​​ Domnului
, devine „materia din care ​Harul țese noua  ​noastră viață. ​Domnul ne altoiește pe Sine și noi, cei ce am fost, ne schimbăm cu toate ale noastre și aducem rod nou.

Iar „povestea noastră” , „telenovela noastră” poate deveni, dacă vrem, viața sfântului, sfintei, ce putem deveni.

Da, avem nevoie de privirea Lui permanent, mai bine zis avem nevoie să devenim conștienți de privirea și iubirea Lui permanente ca să nu mai căutăm în altă parte ce numai El Singur ne poate oferi. În El și în iubirea Lui toate celelalte devin chiar ce dorește inima noastră să fie. Fără El, rămân doar ecrane pe care ne proiectăm dorințele care nici măcar nu ne aparțin, ci ne sunt sugerate de duhurile rele sau de cei din jurul nostru...
O, da, când iubim pe cineva în Hristos „automat ne asumăm disponibilitatea de a fi răniți, fără a fugi (în mecanisme de apărare) pentru că ​Domnul ne-a eliberat de lanțurile legii reciprocității care ne ținea robi rivalității și violenței. Dar numai dacă învățăm să iubim cu iubirea Lui. 

Altfel, desi credem că suntem creștini, rămânem ​robi relațiilor în care ne răzbunăm pe cei ce fac ce nu ne place și astfel suferim, și le răspundem „cu aceeași monedă”, de multe ori mai cu „vârf și  îndesat”, invitându-i să ne răspundă la fel și ... iată, iadul!  Să nu fie! Doamne, ai milă de noi!

Î​n încheiere, îți propun să faci din mesajul tău o rugăciune pe care s-o citești zilnic o vreme, ca să primești direct de la Domnul răspunsul care te va lumina și mângâia cu adevărat.

Cu rugăciun​e și înțeleg​ere

 
​Maica Siluana​

 

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar