Tratamentul incorect al asistentelor de la Maternitatea Cuza Vodă Iași

Versiune tiparTrimite unui prieten

Bună ziua,

Numele meu este Roxana și sunt mama a 2 fetițe. Una are 3 ani și se numește Maria și una are câteva zile și se numește Ioana.
Am născut fetițele la maternitatea Cuza Vodă din Iași. Acum 3 ani (când am născut primul copil) am avut norocul să stau în cameră cu copilul meu și să învăț (odată cu el) ce înseamnă să conviețuim împreună.
Anul acesta (la a 2-a naștere) nu am mai avut același noroc și am stat în secții separate.
Eu mi-am dorit foarte mult să-mi cunosc copilul și, ca atare, am cosiderat că nici o regulă nu este mai presus de sentimentul matern și am încercat să merg la bebe cât de des se putea (și la 30 de minute, deși regula era să mergi odată la 3 ore). Mi s-a părut aproape inuman să stau pe lângă ușă și să fiu atentă să nu mă vadă vreo asistentă pentru că mă dadeau afară.
Când mergeam la alăptat (dupa 3 ore) de cele mai multe ori bebelușii doarmeau și nu se trezeau să mănânce. În una din dăți nu am putut accepta să îmi trezesc copilul să sugă, așa că l-am pus înapoi în pătuț și am zis că revin în 15-30 de minute. Asistenta l-a luat de după cap și i-a turnat cu cănița lapte formula. Mi s-a părut o nedreptate și un abuz făcut asupra unui bebeluș care nu are nici o șansă să riposteze. Singura ei replică a fost: „Vezi că mănâncă?”.
Cum se poate să accept și să tolerez un astfel de comportament? M-am certat cu ea și i-am zis că nu îi permit să-i mai dea lapte formula copilului meu. M-a amenințat și a zis că îl lasă flămând și am acceptat. Simțeam că, în sfârșit, pot avea grijă de copil (că pot veni oricât de des la alăptat). Dar n-a fost așa...
La ieșirea din tură i-a dat foarte mult lapte formula (ca să fie bine la raport când iese din tură) și când m-am dus eu la alăptat copilul meu a vărsat tot (și chiar de 2 ori). Mă simțeam vinovată. Era din cauza mea. Credeam eu că laptele meu nu e bun și îi fac rău lui bebe. Una din asistente a avut curaj să-mi zică că nu era vina mea și că copilul meu fusese deja hrănit înainte și de aia vomase.
În afară de acea asistentă toate îmi ziceau că problema e la mine.
Maică, de când am ieșit din maternitate nu reușesc să-mi revin din șocul prin care am trecut. Nu știu la ce să mă gândesc să îmi treacă frustrarea și revolta.
Mă gândesc că eu am terminat și am scăpat, dar mai sunt mame care se simt umilite zilnic în acest spital. Și, poate eu am avut tăria să-i spun și să-i atrag atenția (chiar am depus și o plângere împotriva comportamentului agresiv) dar nu toată lumea are această tărie.
Am văzut o mamă care s-a speriat așa tare de ea că a declarat că nu alăptează. Și când a venit cu psihologul a început să-i spună că de ce a venit? Că a zis că nu alăptează...
Mi se par așa multe nedreptăți și nu pot face nimic să îndrept măcar puțin din toată această nedreptate.
Poate nu e clar tot ce am scris, dar nu știu cum să relatez toate câte am văzut și câte am trăit.
M-am gândit că sunteți singura care mă poate ajuta să trec peste toate astea.
Mulțumesc.
Doamne ajută!
Roxana Botez

Nu e prima dată când plâng alături de o mămică suferind în urma traumelor de la maternitate.
Voi pune mesajul tău pe site cu dublu scop: mai întâi că să-i rog pe toți cei ce vor citi să se roage pentru tine să poți asimila cu Domnul suferințele produse de acest abuz. Apoi, pentru a face publică această situație și poate pentru a-i invita astfel pe cei competenți științific să ceară instituțiilor responsabile să renunțe definitiv la separarea pruncului nou născut de mama sa. Sunt destule dovezi că această metodă e traumatizantă și pentru mamă și pentru copil și absolut ineficientă dacă nu chiar dăunătoare din punct de vedere igienic.
Acum, tu, ai urgentă nevoie de un ajutor de la cei dragi din jurul tău și de la Dumnezeu. Te rog să chemi părintele acasă să-ți citească rugăciuni și să te binecuvânteze ca să poți ierta aceste abuzuri. Asta nu înseamnă că vei înceta să reclami sau chiar să chemi în judecată asistenta care a făcut ce mi-ai povestit. Doar să o faci cu gând de îndreptare a ei și de ocrotire a mamelor și pruncilor ce vor urma după voi, acolo. Dacă nu vei face nimic, vei fi responsabilă și tu de ce se va întâmpla mai departe cu cei din grija ei și chiar cu sufletul ei.
E bine cred să sesizezi și Protecția copilului. Și să te și rogi pentru ea ca Domnul s-o ajute să se dumirească de marele rău pe care îl face crezând că slujește aproapele.
Cu rugăciune și dragoste și încredere în biruirea urmărilor acestei traume,
Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar